הבא: סימן י"ג היתר פניה לערכאות שניתן ע"י בוררים <<

חושן משפט סימן י"ב

האם יש לפנות לבי"ד לפני תביעה נגד חברה ממשלתית בערכאות חילוניות?

לכאורה לפי מה שמבואר לעיל דהבאת נידון בפני ערכאות של עכו"ם יש בזה משום איסור של "לפניהם ולא לפני עכו"ם", הרי שגם אם התביעה היא כנגד גוף שלטוני או חברה ממשלתית יש לפנות ולקבל רשות מבי"ד לתובעם בערכאות. אולם עפ"י הרשום עמדי היה רבינו משיב לשואלים שלכתחילה יתבעו בבי"ד, ובלשון קודשו אף אמר פעם אחת לתובע "מה איכפת לך לתבוע קודם בבית דין מה תפסיד מכך", אמנם היו מקרים שמחמת דוחק הסכים רבינו זצוק"ל שאף שודאי היה ראוי לילך קודם לבי"ד הרי בשעת הדחק יכול להגיש תעצומותיו בבית משפט מכיון שחברות אלו עפ"י תקנותיהם וחוקיהם מנועות מלהופיע לפני בי"ד.

והוסיף מרן רבינו והזהיר שגם בכה"ג אסור לתבוע מהם דבר שאינם חייבים עפ"י דין וכמו שמובא לקמן סי' טו.

Frequently Asked Questions

1 מהו "חושן משפט סימן י"ב" ומה חשיבותו?

"חושן משפט סימן י"ב" הוא חלק מספר חושן משפט, העוסק בדיני ממונות ומשפט עברי. הוא מהווה נדבך חשוב בהבנת ההלכה בנושאי יחסים בין אדם לחברו ודיני קניין.

2 כיצד ניתן ללמוד ולהעמיק ב"חושן משפט סימן י"ב" דרך בית המדרש?

בית המדרש להלכה בהתיישבות מציע שיעורים, ימי עיון וספרים, כולל סדרת "ישא יוסף", המאפשרים לימוד מעמיק של נושאי חושן משפט והלכות נוספות.

3 האם ניתן לקבל הדרכה הלכתית בנושאי ממונות ומשפט עברי מבית המדרש?

כן, בית ההוראה של המכון עומד לרשות הציבור למתן מענה לשאלות הלכתיות מורכבות, כולל בתחומי חושן משפט, וניתן לפנות דרך שירות "שאל את הרב".

4 אילו תחומי הלכה נוספים נלמדים ומונגשים על ידי בית המדרש להלכה בהתיישבות?

בנוסף לחושן משפט, המכון מתמחה במצוות התלויות בארץ כגון תרומות ומעשרות, שמיטה, ערלה ועוד, ומציע פעילויות תורניות וחינוכיות מגוונות.

עגלת קניות