גם אתם מוזמנים לשלוח לנו את שאלותיכם בענייני מצוות הארץ, ורבני בית המדרש ישיבו לכם תשובה בהקדם.
מה תרצה לשאול?
שאלות אחרונות
שאלה:
הפרשתי מעשר עני, האם חובתי לתת אותו לכל עני שיבוא לבקשו, או זכותי לקבוע לאיזה עני אתן אותו?
תשובה:
אם הפרשת המעשר עני נעשית בגורן, אין בו טובת הנאה לבעלים, אלא באים העניים ונוטלים אותו על כרחו של הבעלים, אבל אם ההפרשה נעשית בבית, יש לבעלים טובת הנאה, ויכול לתתו לכל עני שירצה. (מקורות: רמב"ם מתנות עניים ו, י)הפרשתי מעשר עני, האם חובתי לתת אותו לכל עני שיבוא לבקשו, או זכותי לקבוע לאיזה עני אתן אותו?
שאלה:
קניתי פירות מחקלאי שאינו שומר תורה ומצוות ואינו מפריש תרומות ומעשרות, האם אחרי שאני מפריש, עלי לתת את המעשר עני לעניים?
תשובה:
אף שחובת ההפרשה והנתינה הייתה מוטלת מלכתחילה על החקלאי, כיון שפירות אלו הם בחזקת 'טבל ודאי', חייב המפריש לתת את המעשר עני לעניים. (מקורות: הוראת מרן הגרי"ש אלישיב זצ"ל, הובא במשפטי ארץ תרומות יז הערה 5)קניתי פירות מחקלאי שאינו שומר תורה ומצוות ואינו מפריש תרומות ומעשרות, האם אחרי שאני מפריש, עלי לתת את המעשר עני לעניים?
שאלה:
קיבלתי פירות טבל שגדלו אצל גוי ונגמרה מלאכתן אצל ישראל, האם צריך לתת את המעשר עני לעניים?
תשובה:
נחלקו הפוסקים בדין זה: יש אומרים שחייב לתת את המעשר עני לעניים, ויש אומרים שיכול להשאירם ברשותו. (מקורות: דרך אמונה תרומות א, קלא)קיבלתי פירות טבל שגדלו אצל גוי ונגמרה מלאכתן אצל ישראל, האם צריך לתת את המעשר עני לעניים?
שאלה:
הפרשתי מעשר עני. האם חובה עלי לתת את הפירות לעני, או שאני רשאי להשאירם ברשותי עד שיבוא עני לבקשם ממני?
תשובה:
במקום שמצויים עניים צריך לתת את הפירות לעני מיד, ואסור להשהותם אצלו. ואם אין עניים מצויים עליו להקפיד לתתם לפני החג (הרגל) הקרוב, ולא יאחר לתתם יותר משלושה רגלים. (מקורות: עי' משפטי ארץ תרומות טז, יא)הפרשתי מעשר עני. האם חובה עלי לתת את הפירות לעני, או שאני רשאי להשאירם ברשותי עד שיבוא עני לבקשם ממני?
שאלה:
קיבלנו אתרוג טבל ודאי, ושכחנו להפריש ממנו תרומות ומעשרות, האם יצאנו בו ידי חובת מצות ד' מינים בסוכות?
תשובה:
אתרוג של טבל מאחר שאסור באכילה, פסול כל שבעת ימי החג. (מקורות: שו"ע או"ח תרמט, ה ומשנ"ב מה)קיבלנו אתרוג טבל ודאי, ושכחנו להפריש ממנו תרומות ומעשרות, האם יצאנו בו ידי חובת מצות ד' מינים בסוכות?
שאלה:
האם מותר להוציא פירות מעשר עני לחוץ לארץ?
תשובה:
בעל הפירות והעני אסורים להוציא פירות מעשר עני מן הארץ, ואם עברו והוציאו, אסורים לאוכלם בחוצה לארץ, וחובתם להחזירם לארץ ישראל. ויש אומרים, שהאיסור הוא רק על בעל הפירות ולא על העני שקיבלם, וכן פסק החזו"א. (מקורות: ספרי דברים פרשת כי תבוא פיסקה שג, רמב"ם מתנות עניים ו, יז, דרך אמונה שם)האם מותר להוציא פירות מעשר עני לחוץ לארץ?
שאלה:
הכנתי שתי עיסות נפרדות, אחת מקמח חיטה לבן ואחת מקמח חיטה מלא. בכל אחת ק"ג אחד של קמח בלבד. האם הן מצטרפות יחד להפרשת חלה?
תשובה:
עיסות אלו אינן מצטרפות לשיעור חלה, מכיון שבדרך כלל מקפידים על תערובתן, כלומר, מקפידים שלא תתערבנה זו בזו. שהרי יש שרוצים לאכול לחם מקמח מלא דווקא, ויש הרוצים מקמח לבן דווקא. לפיכך אינן מצטרפות לא בנשיכה ולא בצירוף סל. ויש המחמירים שבצירוף סל הן מצטרפות, ולכן אם הניח את העיסות או את הלחמים בכלי אחד, טוב להחמיר ולהפריש מהן חלה בלא ברכה. ובפרט אם אינו מקפיד שלא תגענה ושלא תישוכנה זו בזו. להרחבת התשובה לחץ כאן ←הכנתי שתי עיסות נפרדות, אחת מקמח חיטה לבן ואחת מקמח חיטה מלא. בכל אחת ק"ג אחד של קמח בלבד. האם הן מצטרפות יחד להפרשת חלה?