הבא: סימן ה' עוד בענין הנ"ל <<
זרעים סימן ד'
בענין ערלה בפלפלין
בעקבות הפרסום אודות חשש ערלה בתות שדה שאל הגרד"צ הילמן זצ"ל למרן שליט"א אודות פלפל הגדל בחצרו – בעקבות כך התעוררנו לברר את חשש ערלה בפלפלין ביתר פירוט, (ראה סי' ו'), ואנו מביאים כאן בריש הדברים את המו"מ שהיה עם הגרד"צ הילמן זצ"ל.
בס"ד, כ"ב שבט תשנ"ה
למע"כ מרן הג"ר יוסף שלו' שליט"א
שלו' וברכה,
ראיתי (אצל נכדו רא"צ ישראלזון נ"י) שכ' ר"י אפרתי בשם הדר"ג שתות שדה דינו כירק לענין ערלה. ונפשי לשאול הגיעה אם הוא הדין בפלפלים. לא הפלפלים שבדחז"ל [הפלפלין שחז"ל בברכות לו ע"ב, יומא פא ע"ב דנים שהם אילן אולי כוונתם לפלפל השחור שגדל בעץ ממש ולא על פלפל זה. י.א.]. אלא במה שמכנים היום בשם פלפלים ע"ד השאלה בגלל חריפותם. ויש קורין להם פלפל ירוק, כי תחלתם ירוקים וסופם אדומים.
צמח זה גדל בחצרי ועשה פירות בשנה הראשונה והמשיך לחיות (ע"י טיפול בהשקאה וגיזום הבדים היבשים ועשיית סמוכות וכיו"ב) ולעשות פירות עד שש שנים ואז נתיבש ומת. ושמעתי שיש מעולי תימן המגדלים אותו בחצרותיהם לצרכי ביתם וחי כמספר שנים אלו או פחות או יותר. אבל המגדלים צמח זה לשם מסחר זורעים אותו בכל שנה כי לא כדאי להם להשקיע בו טיפול כבצמח רב שנתי.
ככל שהזקין הצמח שבחצרי נתרבו פירותיו ונתקטן גדלם, ונדמה לי, שרבתה חריפותם. לדידן המשתמשים בפירות אלו ליתן טעם במאכלים הוי ריבוי הפירות והחריפות מעליותא וגודל הפירות אינו מעלה ואינו מוריד לגבינו. אבל מבחינתם של חכמי הטבע דברים אלו הם סימני חולשה והתנוונות. כך אמר לי הג"ר גדלי' נדל. כתבתי פרטים אלו דאולי נפקא מינייהו לדינא.
ואקוה להתכבד בתשובתו הרמתה.
ואחתום בתודה ובברכה
דוד צבי הילמן
בס"ד, ט' אדר א' תשנ"ה
לכבוד
הרה"ג רד"צ הילמן (שליט"א) זצ"ל
אחדשכת"ר בכה"ר,
אודות שאלתו למרן הגרי"ש אלישיב שליט"א, בדבר הפלפל החריף (התימני) וכבר ציין כת"ר במכתבו שעושה פירות בשנה הראשונה ויכול לתת פירות כמה שנים, הגם שמתקטנים והולכים.
לדעת מרן שליט"א, פלפל זה אפשר להחשיבו לירק, שהרי אליבא דהרדב"ז (בח"ג ס"ס תקלא) הואיל והוא נותן פירותיו תוך שנה חשיב ירק, וגם מסתבר שהטעם המובא בברכ"י לגבי חצילים שהפירות פוחתים ונגרעים משנה לשנה שייך גם בפלפל זה (גם לפי העולה ממכתב כת"ר וגם לפי מה שבירר ד"ר זקס חריפות היתר של הפירות הינה תוצאה של התנוונות. י. א.). גם יש לעיין שיתכן ומדברי הירושלמי (פ"ה ה"ז) בכלאים בדבר כרוב, כאן בוודאי כאן בספק, הרי לפלפל יש תכונות רבות של ירק שאינו מעוצה ומראהו כירק. ועוד מסתבר כי פלפל זה הינו מין אחד עם הפלפל הירוק הרגיל, שכן במהות ומזג ודמיון הפירות והעלים, שוים, והרי אי אפשר שיהא מין אחד מחציתו ירק ומחציתו אילן ומכל הני טעמא השיב רבינו שליט"א שדינו כירק.
והנני בזה דוש"ת ומוקירו
יוסף אפרתי