בעקבות שאלות ופניות שהגיעו לבית ההוראה הננו להבהיר כדלהלן:
א. שנת תשפ"ה הינה שנת מעשר עני. עם זאת גם השנה יש לומר בנוסח ההפרשה "ומעשר שני בצד דרום של הפירות ואם צריך מעשר עני, יהיה מעשר עני בצד דרום", ולאחר מכן לחלל את המעשר שני, משום שפעמים רבות מדובר בתוצרת החייבת במעשר שני ולא במעשר עני,
וכפי שנפרט:
- ירקות שנקטפו אחרי ראש השנה (א' בתשרי) חייבים במעשר עני, נקטפו לפני ראש השנה חייבים במעשר שני.
- לכן ירקות משתמרים כגון תפוחי אדמה, גזר, בצל, בטטה, דלעת, דלורית וכדומה, קשה לדעת מתי נקטפו. וכך גם בשימורים או קפואים.
- פירות האילן – שנת מעשר שלהם מתחילה רק בט"ו בשבט, ועד ט"ו בשבט שנת המעשר שלהם היא מעשר שני. בנוסף בפירות הולכים אחר חנטה.
- לכן: פירות שחנטו אחרי ט"ו בשבט חייבים במעשר עני, פירות שחנטו לפני ט"ו בשבט והגיעו לעונת המעשרות אחרי ט"ו ספק אם הם מעשר שני או מעשר עני וחייבים בשני המעשרות מספק. פירות שהגיעו לעונת המעשרות לפני ט"ו בשבט חייבים מעשר שני.
- פירות הדר שונים מכל הפירות ומה שנקטף אחרי ט"ו בשבט חייב מספק גם במעשר שני וגם במעשר עני.
- לכן, אבוקדו, קיווי, אפרסמון, תפוח עץ. אגסים, ענבים, עד שמתחיל היבול החדש במהלך הקיץ חייבים במעשר שני. ופירות הדר (תפוזים, קלמנטינות, אשכוליות, לימון, ופומלה) מאחרי ט"ו בשבט חייבים גם במעשר שני וגם במעשר עני.
- גם פיצוחים (בוטנים וגרעינים) רוב השנה הם חייבים במעשר שני.
מכיון שיש בלבול רב בעניין ולא תמיד יודעים מה חייב במה, יש לומר תמיד בנוסח ההפרשה: "ומעשר שני בצד דרום של הפירות ואם צריך מעשר עני, יהיה מעשר עני בצד דרום". ולחלל על מטבע [ע"י אמירת החילול כפי שמודפס בנוסח] ובכך להינצל מאיסור טבל.
מי שיש בידו טבל ודאי שלא ידוע לאיזו שנה הוא שייך, יכול להתקשר לבית ההוראה "אמונת אי"ש" 026488888 שלוחה 31
בברכה,
מזכירות בית ההוראה