שאלה:

הכנתי עיסה לתנור. באמצע האפייה, כשחלק מהחלות כבר נאפו, חלקן עדיין באמצע האפייה, וחלקן עדיין לא נאפו כלל, נזכרתי ששכחתי להפריש חלה מן העיסה.

האם יש דינים מיוחדים בהפרשה כאשר מפרישים בשעת האפייה או לאחריה?

תשובה:

אף שעדיף להפריש קודם האפייה, מכל מקום בנידון זה שחלק מהחלות אפויות וחלקן לא –  אין להפריש במצב זה, שכן אין זו הפרשה מן המוקף. יש להמתין עד שכל העיסות ייאפו, ואז לקרב אותן זו לזו, וכך תהיה ההפרשה מן המוקף.

למדריך הפרשת חלה כהלכתה

צורת ההפרשה עצמה לאחר האפיה הינה ככל הפרשה רגילה, אלא שיש לשים לב ולהפריש גם על הבליעות שבלעו התנור ותבניות האפיה, וכן אם מילאו את הבצק במילוי ואפו אותו [כגון בורקס תפוחי אדמה או עוגות ממולאות] צריך להתכוון להפריש גם על הטעם הבלוע במילוי.

ובדיעבד אם לא כיוון להפריש על הבלוע יש להקל, שתנאי בית דין הוא שמתקן את הכל, כמו שמצינו בתרומה שאם תרם בסתם נפטר הכל, שתנאי בית דין הוא.

ויש סוברים שבחלה לא מצינו שאומרים, תנאי בית דין לפטור את הכל.

כל האמור שהפרשה לאחר אפיה מועילה גם על הבלוע הוא רק כאשר מפרשים בתוך כ"ד שעות מהאפיה [מעת לעת], אבל אם מפריש לאחר כ"ד שעות מהאפיה הרי שהטעם הבלוע בתנור ובכלים נחשב טעם פגום, ויש אומרים שכבר אי אפשר להפריש עליו.

ונחלקו הפוסקים האם במקרה שלא הפריש על הבלוע אפשר להקל בלא להכשיר את התנור והתבניות, או שצריך להכשיר את התנור והתבניות מהטעם הבלוע בו, וכן דעת הגרי"ש אלישיב זצ"ל.

לגבי הכשרת תנור האפיה והתבניות יש להתייעץ עם מורה הוראה על כל מקרה לגופו, כיון שהדבר תלוי בגורמים שונים, ואין כל המקרים שווים.

לעיון במאמר על בעיות וטעויות המצויות בהפרשת חלה

גם אתם מוזמנים לשלוח לנו את שאלותיכם בענייני מצוות הארץ,
ורבני בית המדרש ישיבו לכם תשובה בהקדם.