הבא: סימן כ' בענין תפילת שמונה עשרה בשכיבה ובישיבה <<
או"ח ג' סימן י"ט
בדבר הפירצה של תפילת נשים ב"מנין" שלא כדין
במענה למכתבך להו"כ מרן רבינו הגרי"ש אלישיב (שליט"א) זצוק"ל אודות הפירצה שנתחדשה בחו"ל לעשות מקום תפילה והתאספות נשים לבד להתפלל ביחד, במקום לילך ולהתפלל בעזרת נשים של בתי כנסיות ובתי מדרשות, ואף ציינת באופן מיוחד ענין נטילת וריקוד נשים עם ס"ת בשמחת תורה, וקריאת מגילה לנשים ע"י אשה.
נצטויתי להודיעך ולהשיבך את דברי מרן (שליט"א) זצוק"ל בזה כדלקמן, ודאי שיש למחות באותן הנוהגות לעשות מקום תפילה לעצמן, שמסתמא רצונן לעשות כן נובע מאותן דעות כוזבות של "שוויון נשים" וכדומה, ולא ממחשבתם של נשים צנועות בישראל, וכבר כתב בחוות יאיר (סי' רכב) אודות אמירת קדיש ע"י אשה, "יש לחוש שע"י כך יחלשו כח המנהגים של ישראל" וקו"ח בנדון זה.
ומה שכתבת אודות מעשיהן, לרקוד בשמחת תורה עם ס"ת, אין זה אלא עצת היצר ובמקום להזהר שלא לערב ח"ו בתוך שמחה של תורה שחוק וקלות ראש, עושים דברים חמורים שיש בהם משום פריצותא, ו"סקבא דשתא ריגלא" (קידושין פא ע"א) ועיין שם בראשונים כי בימות הרגל יש חשש גדול יותר של עבירה ח"ו, הי"ת יצילנו מהם ומהמונם.
ובנידון קריאת מגילה – הלא כבר כתב להלכה בשעה"צ (סי' תרפט ס"ק טו), דלנשים רבות אין האשה מוציאתן דזילא בהו מילתא, ומי יבוא אחרי רבן של ישראל לשנות הדבר – חלילה לעשות כן.
ויראה ברכה בעמלו לשמור גדרי קדושת וטהרת בית ישראל.
יוסף י. אפרתי
אלו הדברים נרשמו בזמנו – בהוראת מרן רבינו עט"ר לרב אחד שפעל כנגד מחשבת אוון של העושות כן, והן התהדרו בכך שהן "יהודיות אורטודוכסיות", וכנראה סבר הרב הנ"ל שמכתב בשם מרן רבינו יסייע בידו להשפיע עליהן.
ואוסיף כעת שני דברים – בדבר אמירת קדיש על ידי אשה, מרן רבינו זצוק"ל הי' מספר על בת של אחד מגדולי הת"ח בעיה"ק (שלא הי' לו בנים) שאמרה קדיש על אביה, אבל ברור שגם אם לא מיחו בה, הרי ודאי לא נהגו כן, וכמ"ש בחוות יאיר. ובענין קריאת מגילה ע"י אשה יש להוסיף דהלא המג"א (סי' תרפט סק"ו) הביא בשם הזוהר דאשה לא תקרא לעצמה רק שתשמע מאנשים (אמנם במ"ב בשעה"צ אות ט"ו הביא רק די"א שאשה לא תוציא נשים אחרות, הרי דלדעתו אין איסור שאשה תקרא לעצמה), ועתה ראיתי לספר מכתב מאליהו ובו תשובות מהר"א סילמאן מני שהשיב לבעל הבן איש חי, ולשונו "מעולם לא נשמע שאשה קראה מגילה"