הבא: סימן כ"ג בירור בענין חזקת כהונה <<
אבן העזר סימן כ"ב
אם יש לחוש לספק כהן לחומרא
במענה לשאלת רבנים רושמי נישואים שביררו אודות יהדותם של הנרשמים כדת וכדין, האם צריכים לחשוש לחומרא שמא הם כהנים ולאסור עליהם לישא גרושה.
מרגלא בפומיה דמרן רבינו זצוק"ל דכל מאי דאפשר לברורי צריך לברר, אולם במקום שיש קושי לברר הדבר, אין לחוש לכהונה, למעט אם שם המשפחה מעלה חשש שהם משפחות כהונה וכגון השם "קאגאן", או אז הורה רבינו שיבררו היטב.
ודאתינא להכא אוסיף בזאת כי פעם אחת הביא אדם תמונת מצבת זקנו – אבי אביו, שהיה חרוט עליה כפות ידים פרושות כפי שהיו עושים פעמים רבות אצל משפחות כהנים, ואמר רבינו שבכגון דא ודאי צריך לחוש שהוא כהן, ולא להתיר לו לישא גרושה.
וראה מש"כ באגר"מ (אה"ע ח"ד סי' מא) בענין בחורה בעלת תשובה שיש חשש שזינתה עם גוי, אם מותר לה להנשא לאחד ש"נודע שהוא כהן עי"ז שזקינו היה ראש קהל סמוך לשיקאגא ובנה שם ביהכ"נ על שמו וחצוב על מצבת קברו שהוא כהן". ומאריך שם להתירה לינשא לו מכמה טעמים עי"ש. וגם כתב שם "ובפרט שליכא ראי' ברורה שהוא כהן כי הראי' שכתב כן על מצבת קברו אינה ראי' ברורה דהא ליכא שום חותם ע"ז, ואם ידוע שהמצבה עשה בנו מדוע אינו יודע בן זה מאביו שהיה כהן או מקרוב אחר שעשה את המצבה, אבל זה אולי יש לברר יותר". ואין ללמוד מדבריו דאינו חושש לחומרא להיותו כהן מחמת המצבה, אלא דבנידון דהאגר"מ היו טעמים אחרים להתיר וכמבואר שם. ועוד דהאגר"מ כתב דהתם מוכח שאין הסבא כהן – שהרי בנו אינו יודע מזה, משא"כ בנידון שבא קמיה מרן רבינו זצוק"ל אין ערעור וריעותא כנגד מה שנראה מהמצבה, וא"כ בכה"ג מסתברא גם לדעת מרן האגר"מ זצוק"ל – יש לחוש לחומרא שהוא כהן עד שיבורר הדבר.