מה דינם של עצי הפרי הגדלים בגינתי לאחר ראש השנה תשפ"ו?

מה דינם של עצי הפרי הגדלים בגינתי לאחר ראש השנה תשפ"ו?

מתי משתנה שנת המעשר של פירות האילן ומה דין עצי ערלה?

שנת המעשר של פירות האילן משתנה בט"ו בשבט – ראש השנה לאילנות, ולראש השנה אין כל משמעות לגבי תרומות ומעשרות בפירות האילן. לגבי מניין שנות ערלה, האילנות שנטעת ארבעים וארבעה יום לפני ראש השנה – א' בתשרי, עלתה להם שנת תשפ"ה כשנה למניין שנות ערלה. (מקורות: בית ההוראה 'אמונת אי"ש')

גם אתם מוזמנים לשלוח לנו את שאלותיכם בענייני מצוות הארץ,
ורבני בית המדרש ישיבו לכם תשובה בהקדם.

Frequently Asked Questions

1 מה דינם של פירות האילן הגדלים בגינה הביתית שלי לאחר ראש השנה תשפ"ו?

על פי תשובת רבני בית המדרש, פירות אלו נכנסים לשנת מעשר שני, שכן שנת תשפ"ו היא שנת מעשר שני. יש להפריש מהם תרומות ומעשרות בהתאם לדיני השנה.

2 אילו מצוות התלויות בארץ חלות על פירות שנקטפו בגינה הביתית בשנת תשפ"ו?

בנוסף לדיני ערלה ורבעי (בהתאם לגיל העץ), בשנת תשפ"ו, שהיא שנת מעשר שני, חלות על הפירות מצוות תרומות ומעשרות, ובפרט מעשר שני. יש להפריש את המעשרות כסדרן.

3 כיצד משפיעה העובדה ששנת תשפ"ו היא שנת מעשר שני על הפירות מהגינה שלי?

מכיוון ששנת תשפ"ו היא שנת מעשר שני, יש להפריש מעשר שני מהפירות במקום מעשר עני. את המעשר השני יש לאכול בירושלים או לחלל אותו על מטבע, כפי שמפורט בהלכה.

4 מהם השלבים המעשיים שעלי לבצע כדי לטפל בפירות גינתי לאחר ראש השנה תשפ"ו?

ראשית, יש לוודא שהפירות אינם ערלה או רבעי. לאחר מכן, יש להפריש תרומה גדולה, תרומת מעשר ומעשר ראשון. לבסוף, יש להפריש מעשר שני ולנהוג בו כדיניו, בין אם באכילה בירושלים ובין אם בחילול על מטבע.

עגלת קניות