לפני שמפרישים חלה יש לבדוק האם העיסה אכן חייבת בהפרשת חלה. עיסה החייבת בהפרשת חלה הינה:
עיסה העשויה מחמשת מיני דגן בכמות של עישרון שנעשתה על מנת לאפותה בתנור.
מהם חמשת מיני דגן?
חמשת מיני דגן הם: חיטה, שעורה, שיפון, שיבולת שועל וכוסמין. (מקובל שכוסמין הנמכר כיום הוא חיטת 'ספלטא' ונחשב לאחד מחמשת מיני דגן, לעומת זאת כוסמת הנמכרת כיום היא מין קטניות שאינו חייב בהפרשת חלה).
מהי כמות של 'עישרון'?
חז"ל אמדו את שיעור עישרון בשיעור של 'מ"ג ביצים וחומש ביצה' (כמניין חלה),
ובמונחים של ימינו: ישנה מחלוקת מהי הכמות המתחייבת בהפרשת חלה בברכה אליה התכוונו חז"ל:
יש לשים לב לכך שהכמויות משתנות בהתאם לסוג הקמח, וכן לכך שהינן בערך ולא בדיוק.
לשיטת רבי חיים נאה | לשיטת החזו"א | בלי ברכה | |
קמח חיטה לבן | כ- 1.666 קילו | כ- 2.250 קילו | כ- 1.200-1250 קילו |
קמח חיטה מלא | כ- 1.616 קילו | כ- 2.200 קילו | כ- 1.200-1.150 קילו |
שעורה | כ- 1.420 קילו | כ- 2.085 קילו | כ- 1.050 קילו |
כוסמין | כ- 1.640 קילו | כ- 2.205 קילו | כ- 1.175 קילו |
שיבולת שועל | כ- 1.197 קילו | כ- 1.805 קילו | כ- 890 גרם |
שיפון | כ- 1.390 קילו | כ- 2.030 קילו | כ- 1.040 קילו |
כאשר מפרישים עם ברכה ע"פ הכמויות הנ"ל ראוי מאד להחמיר בעוד כ- 50 – 100 גר' על הכמויות הנ"ל.
בני אשכנז נוהגים להפריש בלי ברכה גם מעיסה ששיעורה קטן מהשיעורים הנ"ל, ראה עמודת "בלי ברכה" בטבלה הנ"ל. למנהג בני ספרד- לא מפרישים כלל מעיסה כזו.