ב'טבל ודאי' השייך לשנת מעשר עני, מלבד החובה להפריש מעשר עני, חובה גם לתת אותו לעניים.
בפירות 'ספק טבל' החובה היא להפריש גם מעשר עני, כלומר, לקרוא שֵׁם – להפריד אחד ממאה ולומר את נוסח ההפרשה הכולל גם קביעת מקום וכמות למעשר עני, אך אין חיוב לתת את המעשר לעני.
א. הפרשה מ'ספק טבל'
1.מפרידים מעט יותר מ-1% מהפירות (יותר מאחד ממאה) עבור תרומה גדולה ותרומת מעשר.
2. אומרים את נוסח ההפרשה [הארוך או הקצר], בו מציינים שאם התוצרת חייבת במעשר עני, מעשר זה יחול בצד דרום של הפירות [של כלל הפירות, ולא של החלק שהופרש].
במהלך שנת מעשר עני משווקים גם פירות וירקות השייכים לשנת מעשר שני, ומי שאינו בקי קשה לו לדעת לאיזו שנה שייכת התוצרת שלפניו. בנוסף, יש מספר נידונים הלכתיים איך משייכים את הפירות לשנה, לכן גם בשנה זו יש לומר את כל נוסח ההפרשה הכולל את הפרשת מעשר שני ואת נוסח החילול שלו.
3. עוטפים היטב את החלק היותר מאחד ממאה מהפירות המונח בנפרד, ומניחים אוחו בפח אשפה, והפירות מותרים באכילה.
ב. הפרשה מ'טבל ודאי' השייך לשנת מעשר עני
בתחילת שנת המעשר עני יש להעביר ל'בית המדרש' סכום כסף בשווי המשוער של המעשר עני שיצטבר לאורך כל השנה ולציין שהסכום שנשלח הוא לפיקדון.
אפשרויות העברת הסכום הנן: בטלפון: 02-6488888 באמצעות כרטיס אשראי, ב'נדרים פלוס', או בשליחת צ'ק בדואר לפקודת 'בית המדרש להלכה בהתיישבות'.
לאחר שהתקבלה מ'בית המדרש' 'קבלה' המאשרת שאכן סכום הכסף הגיע, ניתן להפריש תרומות ומעשרות.
סדר ההפרשה:
1.מפרידים מעט יותר מ-1% מהפירות (יותר מאחד ממאה) עבור תרומה גדולה ותרומת מעשר.
2. מברכים: 'ברוך… להפריש תרומות ומעשרות', ואומרים את נוסח ההפרשה בו מציינים שאם התוצרת חייבת במעשר עני, מעשר זה יחול בצד דרום של הפירות [של כלל הפירות, ולא של החלק שהופרש].
אומרים את כל נוסח ההפרשה הכולל גם הפרשת מעשר שני, וכן את נוסח החילול של מעשר שני – ללא ברכה. למרות שמדובר בטבל שודאי שייך לשנת מעשר עני, כיון שאפשר לטעות בזה, וכן יש בכמה מקרים ספיקות הלכתיים (ראה הערה בהמשך), לכן כדאי תמיד להגיד גם מעשר שני.
3. עוטפים היטב את היותר מאחד ממאה המונח בנפרד, ומניחים אוחו בפח האשפה, והפירות מותרים באכילה.
ג. הפרשה מ'טבל ודאי' השייך לשנת מעשר עני – בדרך מהודרת
כאשר מעבירים ל'בית המדרש' את הסכום שמשערים כשווי המעשר עני לאורך כל השנה, מציינים שהסכום שנשלח הוא הלוואה לעניים.
לאחר קבלת האישור שהכסף הגיע ל'בית המדרש', ניתן להפריש במהלך השנה תרומות ומעשרות.
סדר ההפרשה:
1. מפרידים מעט יותר מ-1% מהפירות (יותר מאחד ממאה) עבור תרומה גדולה ותרומת מעשר.
2. מברכים: 'ברוך… להפריש תרומות ומעשרות', ואומרים את נוסח ההפרשה בו מציינים שאם התוצרת חייבת במעשר עני, מעשר זה יחול בצד דרום של הפירות [של כלל הפירות, ולא של החלק שהופרש].
אומרים את כל נוסח ההפרשה הכולל גם הפרשת מעשר שני, וכן את נוסח החילול של מעשר שני – ללא ברכה. למרות שמדובר בטבל שודאי שייך לשנת מעשר עני, כיון שאפשר לטעות בזה, וכן יש בכמה מקרים ספיקות הלכתיים (ראה הערה), לכן כדאי תמיד להגיד גם מעשר שני.
3. מבקשים משכן, או מאדם אחֵר, שאינו מבני ביתו של בעל הפירות, שיגביה את הפירות שבהם נמצא המעשר עני (ללא החלק היותר מאחד ממאה שמונח בנפרד), ויאמר המגביה: "אני מתכוון בהגבהה זו לזכות את המעשר עני שבפירות אלו עבור גבאי הצדקה הרב שאול רייכנברג שליט"א לצורך עניים".
4. עוטפים היטב את החלק היותר מאחד ממאה המונח בנפרד, ומניחים אוחו בפח האשפה, והפירות – כולל המעשר עני – מותרים באכילה.
הוספות חשובות:
● אם קשה לערוך קניין זה בכל פעם שמפרישים תרומות ומעשרות, יש להחליט שכל המעשר עני המשוער לשנה זו יינתן לעניים דרך 'בית המדרש', ולערוך את הקניין הנ"ל בשלוש הפעמים הראשונות שמפרישים מעשר עני מאז שהסכום ההלוואה הועבר ל'בית המדרש'.
מהפעם הרביעית ואילך יכולים להפריש באופן הרגיל, ללא עריכת קניין, ולאחר ההפרשה רשאים לאכול את הפירות (מלבד היותר מאחד ממאה) כולל פירות המעשר עני, על סמך ההלוואה שנתן בעל הפירות לעניים ללא שיקנה להם את הפירות באמצעות קניין.
● יש לדאוג ששווי המעשר עני המצטבר במשך השנה לא יהיה גדול מהסכום שהועבר ל'בית המדרש'.
● במקרה ששווי המעשר עני יהיה יותר מהמשוער בתחילת השנה, ניתן יהיה להעביר ל'בית המדרש' סכום נוסף כהלוואה, אבל אם יתברר ששווי המעשר עני המצטבר במשך השנה יהיה פחות מסכום ההלוואה, המלווה לא יקבל את יתרת ההלוואה בחזרה (אלו תנאי ההלוואה עפ"י ההלכה).
ד. הפרשה מ'טבל ודאי' באופן חד פעמי:
הפרשה באופן חד פעמי:
כאשר מזדמנים פירות 'טבל ודאי' באופן חד פעמי, מפרישים תרומות ומעשרות כרגיל, ואח"כ שולחים ל'בית המדרש' את הערך הכספי של המעשר עני (כעשירית מהערך הכספי של כל התוצרת), ומציינים שהכסף עבור מעשר עני הנו חד פעמי.
הפרשה באופן חד פעמי – בדרך המהודרת:
אם מזדמנים פירות 'טבל ודאי' באופן חד פעמי, ומעוניינים לתת מעשר עני בדרך המהודרת, ניתן לאחר אמירת הברכה ונוסח ההפרשה, לבקש מאדם שאינו מבני הבית להגביה את שאר הפירות (לא את היותר מאחד ממאה) ולומר את הנוסח שצוין לעיל: 'אני מתכוון בהגבהה זו לזכות במעשר עני שבפירות אלו עבור גבאי הצדקה הרב שאול רייכנברג שליט"א לצורך עניים'.
לאחר מכן קונה המפריש את המעשר עני לעצמו ע"י העברת שווי המעשר עני ל'בית המדרש' באחד מהדרכים שלעיל, ומציין שהכסף עבור מעשר עני חד פעמי. קניינים אלו נעשים בהסכמת הרב רייכנברג.