תגיות קשורות

בימים אלו גם בעקבות המצב הקשה והמאורעות בעוטף עזה, וכחלק מהתגייסות מבורכת של הציבור לסייע לחקלאים ועובדי האדמה, הולכת ותופסת תאוצה שיטת קניית פירות וירקות ב'שיווק ישיר' מהחקלאי לבית הצרכן. מזמינים פירות וירקות ישירות מהחקלאי ומקבלים הביתה תוצרת טרייה ורעננה שאיננה עוברת דרך רשתות ומחסני השיווק. בכך החקלאי מרוויח ומקבל את מירב התשלום ישירות אל כיסו בלי שרשתות השיווק ישלשלו אל כיסם את דמי התיווך הרבים, והצרכן מורווח גם הוא מלבד מעצם הסיוע לחקלאים גם בתוצרת איכותית וטרייה.

מיזם זה מבורך וראוי מאוד, עם זאת ראוי לציין ולשים לב כי במצב זה הפירות והירקות אינם מפוקחים דרך ועדות הכשרות – ופעמים רבות גם לא דרך הרבנות המקומית, והרי הוא מקבל לביתו טבל ודאי או ספק טבל ובפירות פעמים שישנו גם חשש ערלה. מצב זה מחייב את הצרכן לבדוק מה הוא קונה ולתקן את הפירות והירקות על ידי הפרשת תרומות ומעשרות.

מה עלינו לעשות?

ערלה

ראשית: בפירות עלינו לבדוק שאין בהם חשש ערלה, מומלץ לבקש מהחקלאי טלפון של המשגיח או האגרונום שמאשר את הקטיף, יש לוודא אצל האגרונום כי אין בחלקה ממנה מקבלים את הפירות עצי 'מילואים', או שהפירות הורדו מהם בטרם הקטיף. כמו כן למהדרין יש לוודא שלא מדובר בפירות של 'דו שנתי' כלומר שעברו על העצים בחלקה שלוש שנים מהנטיעה במטע ולא רק שלוש שנים מהזריעה במשתלה. במידה ואין מידע כזה אין לצרוך פירות ללא פיקוח. קרא עוד אודות חישוב שנות המשתלה לערלה >>

אמנם בירקות לא נוהג איסור ערלה וניתן לקנות מהם ללא חשש, אלא שיש להפריש מהתוצרת תרומות ומעשרות וכמפורט מיד.

תרומות ומעשרות

שנית: בין בפירות ובין בירקות עלינו להפריש תרומות ומעשרות, במידה ומדובר בתוצרת שאין עליה פיקוח כלל והחקלאי אינו שומר תורה ומצוות אזי הפירות הם טבל ודאי ויש להפריש מהם תרומות ומעשרות בברכה. כאן ניתן לראות את סדר הפרשת תרומות ומעשרות בברכה. וכן הנחיות כיצד להפריש.

בפירות שספק אם הופרשו מהם תרומות ומעשרות, כל עוד איננו בטוחים שיש נאמן שמעיד עליהם שהופרשו תרומות ומעשרות כדין , יש להפריש תרומות ומעשרות בלי ברכה. כאן ניתן לראות את סדר הפרשת תרומות ומעשרות בלי ברכה. השנה הינה שנת מעשר שני ויש לחלל את המעשר שני על מטבע, מי שאין בידו מטבע יכול לעשות מנוי לקרן המעשרות המופעלת על ידי בית המדרש, ניתן לקרוא אודות הקרן כאן.